zaterdag 4 mei 2024

4 mei herdenking 2024

Datum: 
 zaterdag 4 mei 2024
Locatie: 
 Gennep

Thema: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.

 

Wie en wat herdenken we?

In Nederland herdenken we op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Europa en in Zuidoost-Azië. Sinds 1961 herdenken we ook de slachtoffers van oorlogssituaties en vredesoperaties waarbij Nederland betrokken was na de Tweede Wereldoorlog.
 

Oorlogsslachtoffers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen grote aantallen mensen om. Velen stierven door oorlogsgeweld of uitputting, zowel in Europa als in Zuidoost-Azië. Ook zijn veel mensen vermoord omdat zij in verzet kwamen. Zes miljoen Joden, waarvan 104.000 uit Nederland, werden vermoord of kwamen om tijdens de Holocaust. De Holocaust was de opzettelijke en georganiseerde vervolging van en moord op Joden. Ook Roma en Sinti werden slachtoffer van genocide door de nazi’s. Schattingen over het aantal Roma en Sinti dat werd vermoord tijdens de oorlog lopen uiteen van 220.000 tot 1,5 miljoen. Er werden 215 Roma en Sinti uit Nederland vermoord.
 

Gennep

In Gennep worden op 4 mei tijdens de Nationale Dodenherdenking ook de oorlogsslachtoffers herdacht. Er vinden verschillende herdenkings­activiteiten plaats, waaronder een officiële gemeentelijke herdenking in Milsbeek en een herdenking bij ‘De Barmhartige Samaritaan’.
De officiële gemeentelijke herdenking begint om 18.50 uur met een kerkdienst in de kerk van Milsbeek. De kerk is vanaf 18.30 uur geopend voor het publiek. Na de kerkdienst start om 19.30 uur een stille tocht naar het burgermonument, waar kransen worden gelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Vervolgens zal de stoet naar het militair ereveld lopen,
waar kransen en bloemen worden gelegd bij de graven.
Om 19.50 uur worden de kerkklokken in de hele gemeente geluid, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen.
In Gennep zelf vindt een herdenking plaats bij het monument ‘De Barmhartige Samaritaan’. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan 54 plaatselijke verzets- en oorlogsslachtoffers. Het beeld is geplaatst bij de Niersbrug, zodat iedereen die Gennep binnenkomt of verlaat, het monument ziet.
 

Andere oorlogsslachtoffers

Uiteraard zullen velen die avond ook denken aan de grote aantallen oorlogsslachtoffers die gevallen zijn en nog vallen in Oekraïne, Gaza, Israël en vele Afrikaanse landen.

“God, geef dat op aarde gebeurt wat u wilt,
maak een einde aan onrecht en pijn.
Dan komt er een wereld van wijsheid en recht,
waar uw volk gelukkig kan zijn.”

Lied 772, 4 (Liedboek, Zingen en bidden in huis en kerk)
 

terug