Open Kerk

Protestantse kerk Gennep opent haar deuren

Zoals gebruikelijk opent de protestantse kerk aan de Markt in Gennep haar deuren gedurende het voorjaar en de zomer. Vanaf 4 mei is de kerk iedere zaterdag tussen 11.00-14.00 uur open.

Sinds 1663 is de kerk in gebruik voor de protestantse eredienst. Het is de oudste originele  protestantse kerk van Nederland die is gebouwd uit eigen middelen, en dus niet aan de katholieke kerk onttrokken tijdens de beeldenstorm. Daarvoor maakte de toenmalige predikant Johannes Engelen een collectereis door de Nederlanden en delen van Duitsland.
 

Open karakter

De huidige Protestantse Gemeente van Gennep en Omstreken is een relatief kleine maar actieve gemeenschap. De contacten met andere religies in deze streken zijn altijd goed geweest. De kerk stelt zich graag open op. Ze maakt dit letterlijk zichtbaar door de zaterdagse openstelling, maar ook door medewerking te verlenen aan culturele activiteiten als concerten. De kerk heeft een akoestiek die door musici geroemd wordt.
 

Beroemde architect

Het markante kerkgebouw aan de Markt in Gennep werd in 1663 in gebruik genomen tijdens de Pinksterdienst. Architect Pieter Post tekende voor het ontwerp. Post is ook de architect van o.a. het Mauritshuis in Den Haag, het Paleis op de Dam (samen met Jacob van Campen), en het stadhuis van Maastricht. Hij was de hofarchitect van prins Frederik Hendrik.
 

Welkom

Iedere zaterdag is er een gastvrouw of-heer aanwezig die de geïnteresseerde bezoeker graag wat meer vertelt over de rijke geschiedenis van de protestantse kerk in Gennep. U bent van harte welkom! De open zaterdagen sluiten af in het weekend van 14 en 15 september met de Open Monumentendagen.
terug